Julefrokost


Oplysninger

Møde nr.: 62
Tidspunkt: Fredag 25 Nov 2016 18:00
Sted:

Tekst

Julefrokosten blev traditionen tro afholdt hos Finn.

Tue havde lavet den traditionelle mad: Nakkesteg med alt tilbehør. En perfekt svær (over det hele) ovenpå en mør og saftig steg. Til dessert risalamande med kirsebærsovs.

Vi holdt os til 5 whiskyer, men de var nøje udvalgt.

Blindsmagningen var der en del kommentarer til: En alkoholprocent omkring 50 blev hurtigt nævnt og ingen var uenige. Henning sagde Sherry (han har ikke været uheldig med den melding så han tør stadig sige det). Finn sagde ikke "ikke hjemme på øen". Der blev givet lidt hjælp: "Det er en destilleriaftapning, men ikke core range - den er tappet til en begivenhed i 2016, hvilket giver grund til at tro, at den er tappet i 2016". Henning gættede på Glenfarclas, da der ikke var sherry nok til GlenDronach. Der blev givet yderligere hjælp: "Det er NAS og ikke single cask". Tue kom ind fra køkkenet og sagde: "Hvis ikke anden ø, så er det Speyside". Finn gættede også på Speyside, men hjælpen afviste Speyside. Yderligere hjælp var oplysning om de 3 sherry fade anvendt til finish. Det fik Lars til at overveje Arran, da de gør vilde ting, men ender med at gætte på Springbank. Så gav vi den hjælp, at det ikke var Campeltown. Så hentede Carsten flasken.

Ved bordet valgte vi rækkefølgen: Outsideren (Inchmurrin), Bruichladdich og så de peatede. Det gjorde, at vi lige måtte hente Whisky Bible. Lars huskede korrekt: Den oprindelige Kildalton var ikke ret peated.

Inchmurrin imponerede ingen. Alle var enige om, at det var aftenens dårligste whisky: "Been there, done that".

Så fik vi Laddie 22. Af en ikke Peated whisky var den rigtig god.

Ardbeg var fantastisk. Godt de har lavet 2014 udgaven af Kildalton med Peat. Den skulle nok have været i 50-erne i stedet for 46% for at komme helt i top.

Aftenens sidste whisky manglede så absolut ikke alkohol. 65,9% er et højt alkohol indhold - selv for en cask strength. I Friends of Islay regi var det nyt, at nogle mente, at en whisky kunne have været bedre med lidt mindre alkohol.

Måske ville lidt udligning (Ardbeg op i starten af 50-erne og SMWS ned omkring 60) have gavnet begge. Ingen tvivl om at SMWS var vild power.

Bedømmelsen af dagens whiskyer resulterede i, at Inchmurrin 21 tabte entydigt. Alle 6 havde den som den dårligste. Lars satte trump på, og placerede karaffel med vand fra Bramdrupdam vandværk som bedre end Inchmurrin.

I den anden ende af skalaen var det uafgjort. 3 stemmer på Ardbeg og 3 stemmer på SMWS som aftenens bedste.

Jura var den positive overraskelse. Nok den bedste Jura vi har fået i Friends of Islay.

Smagte whiskyer

NrNavnAlderVol. pct.DestilleriPDF
1Jura - Tastivalukendt51,0Isle of JuraLabel
2Inchmurrin 212146,0Loch LomondLabel
3The Laddie Twenty Two2246,0BruichladdichLabel
4Ardbeg Kildalton 2014 releaseukendt46,0ArdbegLabel
5SMWS 127.44 - Cantina Mexicana1265,9BruichladdichLabel

Billeder


Henning og Lars ved blindsmagning


Carsten og Finn ved blindsmagning


aftenens program i rækkefoelge


Finns bedoemmelse


Carstens bedoemmelse


Lars bedoemmelse


Henning bedoemmelse


Tue bedoemmelse


Peter bedoemmelse