Ardbeg 200 års jubilæumssmagning - anden del
Oplysninger
Møde nr.: |
49
|
Tidspunkt: |
Fredag 06 Mar 2015 17:30
|
Sted: |
|
Tekst
Arbeg er startet i 1815 og har derfor 200 års jubilæum i 2015.
I anledning af jubilæet havde Danmarks største Ardbeg samler (Knud som også er formand for Haderslev Whiskylaug) arrangeret en særlig jubilæumssmagning fordelt over 2 aftener. Temaet var det bedste Ardbeg havde lavet siden genåbningen i 1998, men der sneg sig også lige lidt whisky ind fra før Glenmorangie’s ejerskab.
Vi gjorde de 2 aftener til møder i Friends of Islay og vi skulle derfor også have den obligatoriske blindsmagning. Vi startede med spisning og blindsmagning hos Lars inden vi tog videre til Ardbeg smagningen.
Lars havde havde lavet gullaschsuppe - og det var en særlig en af slagsen som det havde taget 2 dage at lave (fordi fonden var kogt i forvejen). Derefter kagen med is. En god bund for resten af aftenen. Hos Lars blev blindsmagningen også afsløret (vi var nogen der havde smagt første gang på vejen fra Kolding til Haderslev).
Derefter tog vi til Ardbeg smagningen.
Dagens tema kan vel beskrives som Ardbegs udvikling over tid. Den første 10-er var fra 2007, den den næste fra 2012, den tredje fra 2014 og den fjerde også fra 2014 men fra en flaske der havde været åbnet i 3 uger.
En meget tydelig lektion i at LOT numre betyder meget.
Derefter 3 forskellige Uigedal's. Den første fra 2004, så en 2011 og til sidste en 2014.
So kom vi til Mor. Referenten har hidtil betragtet Mor som en stor flaske med en negativ mængde rabat. Det er helt forkert. Det er det bedste 10 års og så ved cask strength. Nok Ardbegs bedste destilleriaftapning.
Der var ikke helt enighed om hvilken der var bedst, men konklusionen fra første runde var helt klar: Ardbeg er bedst ved fadstyrke.
Til sidst smagte vi en VMW som Knud havde købt i Sjølund. Spændende og en god dram, men den havde ikke en chance efter Mor.
Tak til Knud for et fantastisk initiativ og Lars' evner i et køkken (en vigtig forudsætning for at få noget ud af resten af aftenen).
Smagte whiskyer
Nr | Navn | Alder | Vol. pct. | Destilleri | PDF |
1 | Springbank Sherry Wood 17 | 17 | 52,3 | Springbank | Label |
2 | Ardbeg 1975 | cirka 25 | 43,0 | Ardbeg | Label |
3 | Ardbeg Ten | 10 | 46,0 | Ardbeg | Label |
4 | Ardbeg Ten | 10 | 46,0 | Ardbeg | Label |
5 | Ardbeg Ten | 10 | 46,0 | Ardbeg | Label |
6 | Ardbeg Ten | 10 | 46,0 | Ardbeg | Label |
7 | Ardbeg Uigeadail | ukendt | 54,2 | Ardbeg | Label |
8 | Ardbeg Uigeadail | ukendt | 54,2 | Ardbeg | Label |
9 | Ardbeg Uigeadail | ukendt | 54,2 | Ardbeg | Label |
10 | Ardbeg Mor | 10 | 57,3 | Ardbeg | Label |
11 | Ardbeg Supernova (Stellar Release 2009) | ukendt | 58,9 | Ardbeg | Label |
12 | V.M.W. Co. - Islay Malt | ukendt | 61,2 | | Label |
Billeder
Finn skænker igen af en blindsmagning som Carsten har koebt
Lars har gang i den store gryde for at lave gullaschsuppe til os
Dagens blindsmagning
Dessert
Del af dagens smagning
3 x Ten og en 1975
LOT numre - en vigtig detalje
Endnu et LOT nr
Endnu et LOT nr
Ardbeg Mor