Etableret:
| 1798 |
Status:
| I drift |
SMWS kode:
| 19 |
Region:
| Skotland - Highland - Eastern Highlands |
Adresse:
| Glen Garioch Distillery Visitor Centre, Inverurie, Aberdeenshire AB51 0ES |
Hjemmeside:
| http://www.glengarioch.com/ |
Udtale:
| |
Glen Garioch ligger i Oldmeldrun i Aberdeenshire. Det ligger midt i byen og der går en offentlig vej (Distillery Road) midt gennem destilleriet.
The Aberdeen Journal omtaler Glen Garioch i 1785 og dermed er det skotlands ældste licenserede destilleri.
Det har siden 1970 været ejet af Morrison Bowmore (Suntory) som genåbnede produktionen i 1997 (det lå stille fra 1995-1997).
Glen Garioch er en Highland malt. Grundlæggende ren i smagen, men dog med mere peat og spice end de fleste Highland malts. Under Morrison Bowmores ledelse er man gået væk fra det røgede (til det har man jo Bowmore) og nu fremstilles en mere Speyside agtig ren malt.
Da Morrison Bowmore købte Glen Garioch i 1970 var det med intentionen om at blive repræsenteret indenfor de typiske regionale stilarter. Det må siges at være lykkedes godt. På Bowmore fremstiller de en yderst velafbalanceret medium peated Islay malt. På Auchentoshan fremstiller de en let og delikat Lowland og holder fast ved den historiske Lowland tradition med 3 gange destillation. På Glen Garioch har de fjernet det peatede men beholdt det let krydrede og kommer dermed tættere på det typiske for regionen. Det bringer dem dog også lidt væk fra det typiske for Glen Garioch.
Glen Garioch benytter, som så mange andre, ikke længere egen gulvmaltning, men bygningerne er i pæn stand.
Deres mash tun er fremstillet af rustfrit stål og tager 4 ton maltet byg. Det første vand er 63,5°C hvilket omdanner cirka 80 procent af stivelsen til sukker. Det andet vand er 95°C for at udnytte så meget som muligt af de sidste 20 procent.
De første 2 hold vand pumpes direkte til wash backen. Der hældes et tredje vand nær kogepunktet over mashen. Dette vand indeholder lidt sukker, men lidt har også ret. Dette vand gemmes og bruges ved en lavere temepratur som første vand til næste portion.
Glen Garioch har 7 washbacks fremstillet af rustfrit stål. Det større gamle washbach af træ er nu fjernet. Gæringen i washbackene tager lidt længere tid end tdiligere, idet man nu anvender tørgær. Til 21.000 liter wash skal der blot bruges 3 stk 7 kilo gærblokke. Det tager 60 timer før den gærede væske er klar til at blive pumpet over i wash stillen og destillationen kan starte.
Der anvendes en wash still og 2 mindre spirit stills. Der pumpes 21.000 liter wash (stærk øl på 8-9 procent) ad gangen fra wash backene til wash stillen.
Det første destillat, kaldet "low wine", pumpes fra wash stillen over i spirit stillen for at blive destilleret endnu en gang. Man bruger et ret smalt middle cut fra 72,5 procent og ned til 69 procent.
Glen Garioch lagres i solide warehouses af sten. Der er 3 etager og kapaciteten er 10.500 fade. Det er et traditionelt ‘dunnage’ warehouse med tykke stenvægge og lergulv på nederste etage.
Visitor centret er meget flot og personalet er ekstremt venlige (det var de også på Bowmore - om vi har været vildt heldige eller Morrison Bowmore gruppen simpelthen bare er klasser mere gæstfri end resten af branchen må undersøges nærmere).