Vingården Lille Gadegård

Oplysninger

Etableret: 2005
Status: I drift
Region: Danmark
Adresse: Søndre Landevej 63, DK-3720 Aakirkeby
Hjemmeside: http://www.a7.dk/

Tekst

Whisky on the rocks kan få en ny betydning på klippeøen Bornholm. Gårdejer og vinbonde Jesper Paulsen producerer nu også whisky. Salget startede den 8. maj 2009 klokken 13. Hermed kom Lille Gadegård med den første whisky i Danmark i nyere tid og slog dermed Braunstein og Ørbæk (som forventes klar til salg i 2010) og Stauning.

Råspritten til den første whisky er destilleret 27. december 2005. Efter 3 år og 3 dage på et 225 liters fransk egetræsfad, der forinden har været brugt til vingårdens egen rødvin blev de første 400 flasker a 50cl blev tappet 30. december 2008.

På Lille Gadegaard har Jesper Paulsen produceret vin siden 1995. I starten var det jordbærvin, men siden år 2000 også rødvin.

I 2005 blev brænderiet taget i brug og der fremstilles brandy, snapse samt malt whisky.

Der er tale om en whisky der er destilleret 2 gange. Først destilleres øllet til low wine på lige over 30 procent (en forholdsvis høj alkoholstyrke i første destillation). Så rengøres stillen og anden destillation foretages så igen.

På Lille Gadegård anvender man kun en still modsat i Skotland hvor man har "Wash Stills" til første destillation samt "Spirit Stills" til anden destillation.

I både Skotland og Irland er det den gængse opfattelse af Malt Whisky skal destilleres i stills lavet af kobber. Det er også en gængs opfattelse at faconen på halsen har stor betydning for sprittens karakter.

På Lille Gadegård er destillationsapparatet fremstillet af rustfrit stål. Udgangspunktet er en brugt mælketank hvor der tilføres varme gennem rør (hvad de kalder internal heating i SKotland). Hvor man i Skotland bruger damp bruges her planteolie idet man så kan nå en temperatur på cirka 120 grader uden at arbejde med tryk.

Halsen på destillationsapparatet er meget smal og tynd idet det blot er et rør. Det er således svært for spritdampene at komme ud og der må antages at være en del returløb. Om det er denne særlige facon på apparatet der gør whiskyen så blød og rund som 3 årig kan man kun gisne om.

Aftapninger

NavnAlderVol. pct.SmagtAftapper
Lille Gadegård Bornholmsk Whisky Nr. 1343,0

Billeder


Ejeren fremviser destillationsapparatet - en ombygget mælketank


Lagring