Billede af flaske

Glenmorangie - Ealanta

Oplysninger

Destilleri:Glenmorangie
Alder:19
Serie:Glenmorangie Private Edition
Alkohol:46,0

Tekst:

Glenmorangie introducerer Ealanta

– en limited edition whisky fra 1993 med et amerikansk strejf

Glenmorangie er stolt af at kunne præsentere det fjerde medlem af den prisbelønnede Private Edition-serie: Glenmorangie Ealanta. Ealanta betyder "dygtig og opfindsom" på skotsk-gælisk og er navnet på en 19 år gammel Glenmorangie, der er færdiglagret i nye fade af amerikansk hvid-eg, der stammer fra Missouris bjerge og Mark Twain-skoven.

Glenmorangie, som ligger i det skotske højland, er verdenskendt for sin forskning i træs betydning for whiskylagring. Virksomhedens direktør for destillering og whiskyfremstilling, Dr. Bill Lumsden, er en anerkendt og prisbelønnet pioner inden for dette felt, og kendt for at rejse verden rundt i sin søgen efter de bedste egetræsfade til at lagre sin whisky i. Ifølge Dr. Lumsden er det en offentlig hemmelighed i branchen, at ”det er træet, der skaber whiskyen”, og sammen med sit team har han i en længere årrække forsket intenst inden for netop dette område. Således er Ealanta et eksperiment, Dr. Lumsden allerede satte i værk, førend han blev tilknyttet Glenmorangie i begyndelsen af 1990'erne. Her opdagede han de fantastiske egetræsfade, og blev efter at have taget prøver af fadene klar over, at han var faldet over en dyrebar skat, som det var nødvendigt at gemme af vejen et hemmeligt sted.

Et over tyve år gammelt eksperiment ser dagens lys

Januar 2013 drager Glenmorangie nu Ealanta frem af gemmerne som del af brandets Private Edition-serie, og for Dr. Lumsden og hans team er dette kulminationen på en to årtier lang proces. Hvad der startede som et eksperiment i 1990’erne, ser nu omsider dagens lys, og selvom den færdige opskrift på Glenmorangie Ealanta er udviklet af Dr. Lumsden selv i samarbejde med hans team, glæder han sig mindst lige så meget som alle andre over at kunne fejre og opleve lanceringen i år.

Han fortæller: "De fade, der dengang blev udvalgt fra egetræer i Mark Twain-skoven, var af virkelig god kvalitet og havde trods traditionen for at genbruge fade ikke været brugt til anden spiritus såsom bourbon. Det er med andre ord samspillet mellem de delikate blomsteragtige toner fra vores meget høje destillationsanlæg og dette ubrugte træ, der skaber de mange spændende smagsnuancer”.

”Nyt træ tilfører desuden en renhed til smagen, som jeg tror, mange Glenmorangie-entusiaster synes er en interessant og anderledes oplevelse i forhold til vores tidligere Private Edition-lanceringer. Brugen af nye egefade, der er blevet hårdt ristet, tilfører kraftige smøragtige og cremede noter af vanilje – lidt som en crème brulée drysset med mandler og marcipan. Det giver et dejligt rundt og komplekst udtryk".

I næsen har Glenmorangie Ealanta en blød, karamelagtig aroma efterfulgt af vanilje og et interessant stærkt strejf af syltet frugt med en topnote af mentol, der er karakteristisk for Glenmorangie. På paletten dominerer kandiseret appelsinskal, brændte mandler og sød vanilje med en svag undertone af paranødder i karamel. Eftersmagen er lang og krydres af kløver, ingefær og et strejf af anisfrø.

Glenmorangie Ealanta aftappes ved en alkoholprocent på 46 % og er ikke koldfiltreret for at give den ekstra struktur og fylde i munden. Den fås globalt fra januar 2013.

Glenmorangie Ealanta bliver i 2013 det nye medlem af Private Edition-serien, der indtil videre omfatter de populære Sonnalta PX, Finealta og Artein. Private Edition-serien består af et begrænset antal sjældne og spændende whiskyer udvalgt fra Dr. Bill Lumsdens kuriositetskabinet, og seriens whiskyer er således alle attraktive samlerobjekter.

Smagt i foreningen:

DatoAnledning
08 Mar 2013Møde 33: Auchentoshan

Medlemmernes kommentarer:

Peter: 84,0
Blandede forventninger: Jeg er glad for Glenmorangie men absolut ikke glad for new wood. Her er så en Glenmorangie finished på new wood. Den dufter af træ. Kun meget lidt citrus. Smagen er for meget new wood til at komme op i nærheden af de Glenmorangie jeg har tidligere har smagt. Vinder lidt ved et par dråber vand, men jeg vil foretrække stort set alle andre Glenmorangie fremfor denne. (08 Mar 2013) Møde 33
Finn: 84,0
Farve: Gylden rav. Smagen af træ træder frem. (08 Mar 2013) Møde 33
Henning: 83,0
(08 Mar 2013) Møde 33 Spider diagram
Lars: 82,0
Duft: frugt, new wood. Smag: Tutti frutti, jordbær, lakridssnørrebånd. (08 Mar 2013) Møde 33 Spider diagram
Carsten: 84,0
(08 Mar 2013) Møde 33

Flere billeder:

Billede: DSC_0267 Glenmorangie Ealanta.jpg

Billede: DSC_0269 Glenmorangie Ealanta - back label.jpg

Billede: DSC_0270 Glenmorangie Ealanta - box.jpg

Billede: DSC_0271 Glenmorangie Ealanta - box back.jpg