Mackmyra

Oplysninger

Status: I drift
SMWS kode: 151
Region: Sverige
Adresse: Bruksgatan 4, SE-818 32 Valbo
Hjemmeside: http://www.mackmyra.se/

Tekst

Mackmyra jernværk (Mackmyra Bruk) blev grundlagt i 1500-tallet. Værket blev i 1814 købt af købmand Olof Elfbrink og det ejes stadig af hans efterkommere (familien Klingberg). Jernproduktionen flyttedes i 1877 til det nærliggende Forsbacka. Siden har Mackmyra været en større landbrugsejendom.

Mackmyra er smukt beliggende ved Gavleåen. Den engelske park med et lysthus fra 1830'erne giver en storslået stemning. Kastaniealleen er enestående i dens længde og den nordlige placering.

Omkring gården fra det tidlige 1800-tallet var samlet et bryggeri, smedje, mølle, lager, butikker og arbejderboliger langs gaden.

Den tidligere kraftværk, mølle og smedje huser nu "Mackmyra Svensk Whisky AB" som er Sveriges første private whisky destilleri. Aktiviteten passer til fint til stedet traditioner idet der i 1800-1839 var et (brændevins-) destilleri i Mackmyra. I dag er der også ridecenter med islænderheste og golfbane på Mackmyra Bruk.

Mackmyra Svensk Whisky startede i 1999 med en lille kobberkeddel (pot still) som bare gav 30 liter spiritus pr destillation. I år 2010 anvendes det udstyr der blev installeret i 2002 efter at man havde fastlagt opskrifterne på den lille kedel fra 1999.

Modsat de skotske destillerier er der kun 2 rum til produktionen.

Mackmyra indkøber maltet byg som males i det første produktionsrum (bag den gavl med teksten "Mackmyra Destilleri"). I dette rum sker også mæskning og gæring i rustfri ståltanke.

Det andet produktionsrum er kedelrummet (still room). Her findes en wash still med en purifier samt en spirit still. Det er også i dette rum at aftapning på fade foregår.

Mackmyra anvender 30 liters fade af følgende typer: "Svensk Ek", "Sherry" og "Bourbon".

Fade af typen "Svensk Ek" er nye 30 liters fade fremstillet af svensk egetræ. Disse fade har ikke tidligere været anvendt.

Fade af typen "Sherry" er ligeledes nye 30 liters fade fremstillet af svensk egetræ. For at give fadet sherrykarakter indkøber Mackmyra tør Oloroso sherry på tank. De fade der skal være sherryfade påfyldes cirka 10 liter sherry. I de næste 3 måneder drejes fadet jævnligt for at sikre at hele indersiden påvirkes maksimalt sherryen. Resten af sherryen aftappes og "sherryfadet" er klar til whiskylagring. Man har forsøgt at tappe flasker med den brugte sherry som julegave til personalet. Det fortælles, at det ikke var noget man vil gentage. Den nye egetræ i de små fade gør den i forvejen tørre sherry endnu mere tør.

Fade af typen "Bourbon" er fremstillet ved at købe brugte 110 liters (halv størrelse i forhold til US standard) fade fra Jack Daniels. Disse bourbon fade skilles ad og træet bruges til at bygge 30 liters bourbon fade.

Den lille fadstørrelse giver whiskyen meget kontakt med træet. Det giver en hurtig modning, men også en stor fordampning. "Angels share" angives til 5-6 procent det første år. Mackmyra fortæller fadejere, at de ikke skal regne med mere end 24 liter (48 flasker a 0,5 liter) efter 3-4 år fra et 30 liters fad. Er der mere er det en positiv overraskelse. De små fade fremmer processen men sparer ikke på englenes andel.

Et besøg på Mackmyra destilleri er meget anderledes end besøg på skotske destillerier.

Mackmyra er det eneste destilleri, hvor man i shoppen IKKE kan købe whisky. I Sverige er det kun Systembolaget, der må sælge spiritus. Personalet på destilleret er gerne behjælpelige med rutevejledning til nærmeste Systembolag i Valbo. Systembolaget i Valbo ligger ikke langt fra destilleriet og fører alle de varianter som Mackmyra fremstiller.

En anden stor forskel til skotske destillerier er et totalt forbud mod at medbringe kameraer og mobiltelefoner på rundvisning samt krav om at besøgende iføres hvide levnedsmiddelkitler, blå plasticovertræk på fodtøj og hvide levnedsmiddelhatte. I skotland er der nogle destillerikoncerner som har regler mod fotografering i områder der anses for farlige pga eksplosionsfare (støv med maling af korn og spritdampe i stillrooms). På Mackmyra virker det som om man er meget bekymrede for industrispionage.

Guiden på rundvisningen fortalte, at man bruger 8000 liter vand til 1500 kg malet korn. Ud fra hans forklaring lød det som om man hældte alt vandet over på en gang. Direkte adspurgt svarede han, at detaljerne var forretningshemmeligheder. Det virker lidt tåbeligt, når der findes masser af tilgængelig faglitteratur om whiskyfremstilling som beskriver den traditionelle metode med 3 gange vand med stigende temperatur og at man gemmer det tredie vand og bruger det som første vand til næste portion.

Er man i området nord for Stockholm er det et besøg værd, men du får ikke lov til at tage billeder i produktionslokalerne og der svares undvigende på detaljerede spørgsmål om processen.

Aftapninger

NavnAlderVol. pct.SmagtAftapper
Mackmyra - Den Forsta Utgaven (batch 08-01)ukendt46,1
Mackmyra - Den Forsta Utgaven (batch 08-02)ukendt46,1
Mackmyra Brukswhiskyukendt41,4
Mackmyra Preludium 01ukendt55,6
Mackmyra Preludium 02ukendt54,2
Mackmyra Preludium 03ukendt52,2
Mackmyra Preludium 04ukendt53,3
Mackmyra Preludium 05ukendt48,4
Mackmyra Preludium 06ukendt50,5
Mackmyra Privus 01 Topp Tunnorukendt54,5
Mackmyra Privus 02 Näsa För Spritukendt54,5
Mackmyra Privus 03 Rökning Tillätenukendt56,0
Mackmyra Privus 04 Ratta Virketukendt55,0
Mackmyra Privus 05 Reserveukendt54,0
Mackmyra Privus 06 I Bergakungens Salukendt54,5
Mackmyra Reserve "The Smokey Duck"ukendt57,0
Mackmyra special 04: Double Dip Bourbonukendt53,0
Vit Hund046,1
Mackmyra Reserve "Kitte"cirka 457,5
SMWS 151.3 - Skinny Dipping in Surströmming1248,5SMWS - Scottish Malt Whisky Society

Andre websteder med relation til destilleriet

WWWBeskrivelse
http://www.mackmyrabruk.se/Mackmyra Bruk

Læs mere

KildeSide(r)Forklaring
Whisky Magazine 06618-20World whisky: A brave new world
Whisky Magazine 06665-67Whisky round up: Rest of the world

Billeder


MackMyra


Gammelt svinghjul


Hovedbygning


Distilleriet er placeret i MackMyra Bruks tidligere vandkraftværk


Visitor centre


Mackmyra shop - flaskerne er kun til pynt - man kan ikke koebe dem


30 liters fade