Etableret:
| 2011 |
Status:
| I drift |
SMWS kode:
| 153 |
Region:
| Danmark |
Adresse:
| Thy Whisky, Gyrupvej 14, 7752 Snedsted |
Hjemmeside:
| https://thy-whisky.dk/ |
Etableret 2009, men påbegyndte først whiskyproduktion i 2011.
Friends of Islay besøgte Thy Whisky i juni 2018 blot 7 uger efter at de havde taget deres nye tromlemalteri i brug.
Et besøg hos Thy Whisky er også et besøg på Gyrup landbrug og Gyrup malteri. Vi blev vist rundet af direktør Andreas Stærk Poulsen. En rundvisning af ildsjæl der brænder for sit håndværk og produkt er altid bedst.
Her tænker man virkelig micro provenance og lokale partnerskaber. Man dyrker selv kornet og her eksperimenteres der med mange (også gamle) sorter. At få kornet maltet viste sig lidt problematisk. De få store malterier i DK var lagt an på større batches. Efter i en periode at have fået maltet i Sydtyskland har man nu eget tromlemalteri. Det har en kapacitet så man kan malte for andre destillerier og mikrobryggerier. Det er designet af direktøren sammen med et lokalt firma. Det var ikke en politik, at man skulle have eget malteri. Man vil gerne indgå partnerskaber, men der var ikke malterier egnet til den batchstørrelse man ønskede. Derfor byggede man et tromlemalteri.
Her eksperimenteres sammen med Gyrup Landbrug med gamle kornsorter herunder Spelt.
Der er absolut intet der taler imod et besøg på Thy Whisky. Den vigtigste grund til at besøge stedet er dog malteriet. Her får man mere dybdegående forklaring på kornsortering, hvorfor kerner skal være nogenlunde samme størrelse til en maltning og mulighed for at se et tromlemalteri drift.
Bryggeriet er ikke stort, men velindrettet. Der gæres i palletanke samt visse eksperimenter i mindre beholdere.
Den eneste del af produktionen der ikke sker på gården Gyrup er destillationen. Den foretages hos Nordisk Brænderi i Fjerritslev ud fra ideen om lokale partnerskaber.
Det udfordrer os lidt i Friends of Islay, da vi hidtil har haft et princip om, at nålen på kortet viser still husets placering. Da Thy Whisky laver en større del selv når de både dyrker korn og malter tæller vi dem naturligvis som destilleri. Efter et besøg var det aldrig til debat selv om det udfordrer et hidtil strengt håndhævet princip. Smag på deres whisky og forstå hvorfor.